1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jabłko Adama

Składniki
  • jabłka 2 sztuki
  • pomarańcza czerwona tarocco 1 sztuka
  • rodzynki 20 gr
  • masło 10 gr
  • rum 10 ml
  • białe wino wytrawne 70 ml
  • cukier 50 gr
  • wanilia w lasce 1/4
  • imbir szczypta
  • cynamon szczypta
Sposób przygotowania
Krok 1 : Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie,aromatyzowanej rumem - czas 20 minut. Krok 2: Skórkę z pomarańczy i pomarańczę pokroić na drobną kostkę.Smażyć na 1 łyżce masła. W połowie smażenia dodać 1 łyżkę cukru i smażyć aż wyparuje sok, mieszając dość często. Krok 3: Smażoną pomarańczę połaczyć z odciśniętymi z wody rodzynkami. Jabłka obrać, lecz nie całe, zostawić na dole 1/4 skórki. Chroni ona spód jabłka,dzieki czemu nie rozleci się ono podczas pieczenia. Wydrążyć gniazda nasienne z jabłek. Polac jabłko sokiem ze swieżej pomarańczy by nie brązowiało. Krok 4: Do środka jabłka wożyć po "listku" masła. Wypełnić pomarańczowo-rodzynkową masą. Krok 5: Jabłka włożyć do foremki do pieczenia, posypać cukrem, cynamonem i imbirem. Polać białym winem. Do foremki włożyć kawałek laski wanili i plasterek pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na pół godziny. Krok 6: Wyjąć jabłka z piekarnika. Soku, który się wytworzył podczas pieczenia jabłek w foremce nie wylewamy, wręcz przeciwnie wlewamy go na patelnie i na dużym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy go do lukrowej konsystencji. Krok 7 : Tak przygotowany lukier nakładamy na talerz (1-2 łyżki).Na niego położyć upieczone jabłko, polewamy go jeszcze 1 łyżką tego samego lukru. Można podawać z łyżką bitej śmietany.
Podsumowanie przepisu
To przepis wyróżniony w naszym konkursie "Przez żołądek do serca" - jego autorką jest pani Iwona Drwal. 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze