As easy as pie (tak łatwe jak paj) - zwykli mówić Brytyjczycy, czyli bardzo łatwe, aby nie powiedzieć banalne. To danie być może banalne, ale idealne na jesienno-zimowe chłodne wieczory zagościło na stałe w menu wyspiarzy, którzy muszą się czasem bronić tego typu przysmakami przed wilgotnym klimatem. |As easy as pie (tak łatwe jak paj) - zwykli mówić Brytyjczycy, czyli bardzo łatwe, aby nie powiedzieć banalne. To danie być może banalne, ale idealne na jesienno-zimowe chłodne wieczory zagościło na stałe w menu wyspiarzy, którzy muszą się czasem bronić tego typu przysmakami przed wilgotnym klimatem. |As easy as pie (tak łatwe jak paj) - zwykli mówić Brytyjczycy, czyli bardzo łatwe, aby nie powiedzieć banalne. To danie być może banalne, ale idealne na jesienno-zimowe chłodne wieczory zagościło na stałe w menu wyspiarzy, którzy muszą się czasem bronić tego typu przysmakami przed wilgotnym klimatem. |As easy as pie (tak łatwe jak paj) - zwykli mówić Brytyjczycy, czyli bardzo łatwe, aby nie powiedzieć banalne. To danie być może banalne, ale idealne na jesienno-zimowe chłodne wieczory zagościło na stałe w menu wyspiarzy, którzy muszą się czasem bronić tego typu przysmakami przed wilgotnym klimatem.
Tradycja pieczenia pajów na wyspach sięga czasów średniowiecza, a słuchy chodzą, że te zapiekanki podobno występowały już w czasach i na terenach starożytnego Egiptu i Imperium Rzymskiego. Dziś ich odmian występuje w Wielkiej Brytanii cała masa, nadzienie tradycyjnie jest mięsne (najbardziej popularne to wieprzowina, kurczak i wołowina, rzadziej jagnięcina i dziczyzna; są też paje rybne, ale te z reguły pieczone są z ziemniaczanym purée i o nich kiedy indziej...) schowane w „opakowaniu" z ciasta wyrabianego z udziałem smalcu czy łoju wołowego. Paje mogą być wykrawane z większej blachy i podane w porcjach, mogą być indywidualnie zapieczone w małych naczyniach, a także takie na wynos, w których całe nadzienie schowane jest w środku ciasta - idealne na piknik czy lunch. Dziś zaprezentuję wersję obiadową, bardzo popularną, szczególnie z uwagi na fakt, że można wykorzystać do jej przygotowania obrane resztki z pieczonego kurczaka.
Składniki
- 6 porcji
- masło 50 g
- por 2 - jasne części pokrojone na 1-cm krążki,
- mąka pszenna 50g (można dać mniej lub pominąć, w zależności od tego, jak bardzo zawiesiste sosy lubicie),
- bulion kurczakowy lub warzywny 300 ml
- śmietana (użyłam 19%) 150ml
- pieczarki • pieczarki - 200g (użyłam brązowych, jeśli macie spore pieczarki, to pokrójcie je w ćwiartki, jeśli są malutkie, to zostawić w całości; można użyć też grzybów leśnych),
- filety z kurczaka 750g pokrojone w kostkę (lub/i resztki pieczonego kurczaka)
- ciasto francuskie 350g, rozwałkowane
- jajko 1 sztuka
- mleko 1 łyżka
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Masło roztopić w rondlu, dodać por i smażyć przez 5 minut. Dorzucić kurczaka, smażyć kolejne 3 minuty. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać ją z kurczakiem i warzywami. Dodać bulion i śmietanę, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Następnie dodać pieczarki, gotować 3-4 minuty i zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem.
- Z ciasta francuskiego wyciąć nieco większy płat niż naczynie, w którym ma być pieczony paj. Z resztek można zrobić elementy dekoracyjne. Przełożyć lekko przestygniętego kurczaka z warzywami i sosem do naczynia, przykryć płatem ciasta, dokładnie przylepiając jego brzegi do naczynia. Górę naciąć w kilku miejscach, aby nadzienie mogło parować bez uszkodzenia ciasta. Udekorować wzorkami wyciętymi z resztek ciasta i posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Moim zdaniem najlepiej jest zapiekać to w indywidualnych naczyniach, aby każdy mógł eksplorować zawartość swojej porcji. To danie traci nieco na uroku, gdy z dużego naczynia wykrawa się porcje.
- Piec przez 15 minut (trzeba kontrolować stopień przypieczenia i rośnięcia ciasta), zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10-12 minut.
- Podawać z purée ziemniaczanym lub frytkami i bukietem ugotowanych warzyw jak marchewka, groszek, brokuły czy/i kalafior.